Weekbericht week 37

Deze week als vanouds een verslag van onze activiteiten én een oproepje voor u vanuit de tuin!

Zaterdag 8 september

Het was het weekend van Open Monumentendag en we waren blij dat we deze zaterdag ons klooster om deze reden konden openstellen. Bij binnenkomst konden de bezoekers zich tegoed doen aan huisgemaakte versnaperingen en voor deze ene dag was het klooster én de tuin toegankelijk voor wie wilde. En van die gelegenheid werd dankbaar gebruik gemaakt.

We mogen terugkijken op een druk bezochte dag en we hopen dat we de bezoekers een beetje hebben mogen laten proeven van ons kloosterleven en de oude – voormalige – Abdij waarin onze communiteit en ons gastenhuis huist.
Hebt u deze gelegenheid gemist en zou u graag alsnog een rondleiding – met vlaai – willen krijgen, neemt u dan vooral contact met ons op.

Dinsdag 11 september – vrijdag 14 september

Tijdens deze dagen hadden wij twee medezusters uit Finland op bezoek. Onze Orde heeft verschillende huizen in Scandinavië en een daarvan ligt in Turku, Finland. De zusters zijn tijdens deze dagen even wat zuidelijker gekomen om een korte vakantie in ons klooster in Weert te vieren. We vonden het fijn dat ze hiervoor naar ons toe zijn gekomen en hebben hen natuurlijk de bezienswaardigheden van Limburg, Nederland en zelfs een beetje België laten zien.

Zuster Violetta en zuster Céline zijn gisteren teruggekeerd naar Turku en hebben ook wat informatie over het gastenhuis aldaar bij ons achtergelaten. Naast hun gastenhuis hebben ze ook een hostel voor vrouwelijke studenten in de voormalige hoofdstad van Finland. Ze verwelkomen u graag in Turku en bij vertrek gaven ze nog een kleine tip mee: de beste maanden om naar Finland te reizen zijn juli en augustus. Meer informatie over hun gastenhuis vindt u op www.kolumbus.fi/birgitta.turku/.

Vrijdag 14 september

Vandaag vierden we het feest van de Kruisverheffing. Dit feest is ontstaan nadat de moeder van Keizer Constantijn, de Heilige Helena, jaren had gezocht naar het Kruis waar Christus aan gestorven was. Toen ze eenmaal drie kruizen had gevonden, rond de plek waar Jezus op Goede Vrijdag was overleden, wist ze niet welk kruis van Christus was. Op dat moment kwam er een begrafenisstoet langs waarmee een jongeman naar zijn laatste rustplaats werd gebracht. De keizerin beval toen om het lichaam van de overledene op elk kruis te leggen. Toen de jongeman op het Kruis van Jezus werd gelegd, kwam hij weer tot leven en was dat het bewijs dat het om het Heilig Kruis ging. Na het zien van dit wonder werd het Kruis door de aanwezige Patriarch omhoog zijn geheven zodat iedereen het goed kon zien, iets wat tijdens de Eucharistieviering op 14 september nog elke keer wordt gedaan en herdacht.

Tot slot…

Een oproepje vanuit de tuin:
In het vorige weekbericht kon u lezen dat we op zoek zijn naar vrijwilligers voor de tuin. De winter staat weer voor de deur en daarom zijn we nu extra én dringend op zoek naar vrijwilligers. Het liefst ook wat sterke mannen. Elke woensdag- en vrijdagmiddag komen enkele dames in de tuin werken en ook de zusters werken in de tuin waar ze kunnen, maar dat is echt te weinig.

Daarom doen we een beroep op u: hebt u groene vingers (of wilt u die graag ontwikkelen), zou u graag wat in de tuin willen schoffelen, kunt u snoeien, maait u graag het gras en hebt u graag al eens in een mooie, grote, uitgestrekte tuin mídden in de stad willen werken? Dan zijn we op zoek naar u. U kunt zich aanmelden via onze contactpagina en dan nemen wij weer contact op met u!
Mede namens de dames van het tuinteam én natuurlijk ons zusters alvast hartelijk bedankt voor de moeite en graag tot ziens in de tuin!

Dat was het weer voor deze week. Volgende week mag u weer actualiteiten van ons verwachten in ons weekbericht. Wij houden u graag op de hoogte!

Wij wensen u een gezegende zondag toe.
Zusters Birgittinessen

EnglishGermanItaly