Heroprichting van de Orde van de Allerheiligste Verlosser

Zuster M. Elisabeth stond aan een nieuw begin. Ze verbleef enige tijd bij de Birgittinessen van ‘Sion Abbey’ in Engeland om het gemeenschappelijk leven van de zusters te leren. Daarna bezocht ze de kloosters van de Orde in: Spanje, Duitsland en Nederland. Ze hoopte met enkele zusters een communiteit te gaan vormen in het huis van de heilige Birgitta aan Piazza Farnese in Rome, maar ze vond niemand bereid.

Het is nooit haar intentie geweest om een nieuwe Orde te stichten. Ze wilde de oude Orde doen herleven en terugbrengen naar het huis waar de heilige Birgitta had gewoond. Haar streven was verder om de Birgittinessen terug te brengen naar Zweden en de Orde te laten opbloeien in ieder land waar de Voorzienigheid haar heen zou leiden. Op deze manier wilde ze zich inzetten voor de eenheid van de christenen; in dienstbaarheid aan de naasten, zoals ook de heilige Birgitta de Kerk en christelijke cultuur verdedigd had.

Het appartement dat Moeder Elisabeth kon huren, vlak naast het huis van de Heilige Birgitta, was groot genoeg voor een kleine kloostergemeenschap. De ingang bevond zich aan de ‘Via Monserrato’. Op 8 september 1911 wachtte Moeder Elisabeth op de komst van haar eerste geestelijke dochters: twee Engelse postulantes die via pater Benedict Williamson haar levenswerk hadden leren kennen.

In de daarop volgende jaren moest de jonge communiteit verschillende keren verhuizen. Op 8 april 1931, de woensdag na Pasen, kreeg Moeder Elisabeth eindelijk de sleutels van het huis van de heilige Birgitta aan Piazza Farnese in Rome. Haar verlangen de Orde terug te brengen naar het huis waar hun heilige Moeder-Stichteres in 1373 was gestoven, werd werkelijkheid. De opbloeiende Orde werd gezegend met veel nieuwe roepingen. Inmiddels waren er vijf communiteiten gesticht: Via delle Isole (Rome), Djurshom (Zweden), Lugano (Zwitserland), Iver Heath (Engeland) en thans in het huis van de Heilige Birgitta (Rome). Moeder Elisabeth zond in 1937 twaalf zusters naar India. Daar werd het zaad gezaaid dat zo veel goede vruchten heeft voortgebracht voor de groei van onze geliefde Orde.

EnglishGermanItaly