Weekbericht week 36

Met het oog op het nieuwe seizoen willen wij u graag voorstellen aan de voorzitter van de Stichting “Vrienden van de Birgittinessen”, de heer Eddy Posno.

Beste voorzitter, zou u zich even kort willen voorstellen?

Mijn naam is Eddy Posno (op de foto aan de linkerkant van de Overste). Geboren in Weert in 1952 en getrouwd met Tilly Hendriks. We hebben drie kinderen en twee kleinkinderen. Mijn hobby’s zijn voetbal en hardlopen. Eigenlijk staat mijn hele leven in het teken van de sport.
In het dagelijkse leven verkoop ik sportartikelen. Terwijl wij al vanaf 1960 een sportwinkel in de Maasstraat hebben, was ik tot 2013 nog nooit in het klooster geweest.

Wat is de band van de ondernemers van de Maasstraat met de zusters?

In 2013 hebben we (de Maasstraat- winkeliers) een eerste keer contact gezocht met de zusters in het klooster om de (in het recente verleden) zo populaire kerststal van de Sint Martinuskerk terug te brengen naar de binnenstad, maar dan in het klooster. Dat was toentertijd echter nog niet mogelijk. Begin 2017 waren we dan ook blij verrast toen we hoorden dat er hiervoor wel de mogelijkheid bestond. Erik Mertens, Jan Duppen en ik hebben toen een paar gesprekken gehad met Moeder-Overste, waarna we groen licht kregen en mochten beginnen.
In de Maasstraat zijn alleen maar zelfstandige winkeliers gevestigd en geen filiaalbedrijven. De meeste winkeliers zitten er al behoorlijk wat jaren. Het klooster is door haar lengte overduidelijk in de straat aanwezig. Door de voorzichtige openstelling en de werkzaamheden voor de kerststal ontstond er al snel een hele vriendelijke verstandhouding met de zusters.

Wat doet de Stichting “Vrienden van de Birgittinessen” precies?

De doelstelling van de stichting is het inzamelen van geld ter ondersteuning van de zusters. Dit door onder andere het organiseren van evenementen zoals de Kerststal. In het eerste jaar hebben we de kerststal georganiseerd en daar waar mogelijk geholpen met het onderhoud van de tuin. Verder hebben we voor een groot deel het achterstallige onderhoud in kaart gebracht. En ik kan je zeggen dat er behoorlijk wat aangepakt zou moeten worden.

Waarom zijn jullie met de “Vrienden van de Birgittinessen” begonnen?

Om te zorgen dat alles zeer transparant verloopt, werd besloten om een stichting op te richten. Dat werd ‘de Vrienden van de Birgittinessen’.

Komt er dit jaar weer een kerststal?

Wat de kerststal betreft, die staat voor dit jaar ook weer op het programma. Uiteraard gaan we proberen deze verder uit te breiden, zodat we de bezoekers een aantal vernieuwingen voor kunnen schotelen.

Waarom is het zo belangrijk dat de zusters financiële ondersteuning krijgen en hoe zou u dit willen realiseren?

Voor al het onderhoud ontbreken de nodige financiën. Om dit goed op de rit te krijgen hebben we de steun van de overheden (gemeente en provincie) nodig, maar ook hopen we op de nodige steun van de Weertenaren die trots kunnen zijn op zo’n mooi gebouw midden in het centrum. Het zou toch zonde zijn als een van de laatste stukjes historie in Weert zou verpauperen.

Wat kan de lezer van dit weekbericht doen om de zusters te ondersteunen of te helpen?

Voor het tuinteam (een van de vrijwilligsters staat hier op de foto) zijn we nog steeds aan het zoeken naar versterking. Dus mocht iemand zich geroepen voelen om enkele uurtjes per week te helpen, dan is hij/zij welkom!
En natuurlijk hopen wij dat de lezers van het weekbericht ons met de kerststal weer financieel willen ondersteunen. De opbrengst komt geheel ten goede aan het klooster.

 

Op het moment van publicatie van dit weekbericht hebben wij een mooie Open Monumentendag achter de rug. De afgelopen week zijn wij druk geweest met alle voorbereidingen. Het was een mooie dag en wij bedanken de vele bezoekers voor hun komst. Wij zien u graag terug in ons gastenhuis! In het weekbericht van volgende week volgt een verslag.

Wij wensen u een gezegende zondag toe!
Zusters Birgittinessen

EnglishGermanItaly