Weekbericht week 9

Een nieuwe week voorbij, een nieuw weekbericht. Deze week kwam Prins Carnaval op bezoek en vertellen we u graag iets meer over de komende vastentijd.

Heilig Hart van Jezus

Zoals u wellicht al weet van vorige weekberichten, is de eerste vrijdag van de maand de dag dat wij ons toewijden aan het Heilig Hart van Jezus. Zo ook afgelopen vrijdag. Het is altijd bijzonder wanneer we dit mogen doen. Aan de verering van het Hart van Jezus ligt namelijk de gedachte ten grondslag dat het hart de bron is van de liefde. We vertellen u daar graag rond het Hoogfeest van het Heilig Hart (in juni) meer over.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…van de week

Ook deze afgelopen week was ons gastenhuis druk bezocht. Vorig weekend hadden we weer een groep te gast en ook doordeweeks waren er weer vaste gasten en de zogenoemde dagjesgasten. Wist u dat u ook een lunch of diner bij ons kunt reserveren? Met het oog op Pasen bent u van harte welkom wanneer u een Paasbrunch of -diner wilt vieren bij ons. Kijk voor meer informatie en de contactgegevens op onze website.

Prins Carnaval op bezoek

Zoals elk jaar kwam Prins Carnaval bij ons op bezoek, samen met zijn gevolg én “een worst voor Clara”.
Dit gebeurt al sinds mensenheugenis.

Elke keer wanneer er een bijzondere gebeurtenis op handen is, werd er een worst naar een clarissenklooster gebracht, met de vraag aan de zusters of zij wilden bidden voor mooi weer. De zusters Clarissen zijn namelijk gesticht door Clara van Assisi, de beschermheilige tegen slecht weer. En die eer dankt ze weer aan haar naam: ‘Clara’. Dit komt van het Latijnse ‘clarum’: ‘helder’ of ‘klaar’. En bij een heldere, klare hemel denk je natuurlijk automatisch aan mooi weer. De ‘worst’ die gegeven wordt door de Prins, gaat gelijk gepaard met een verzoek om te bidden voor mooi weer. En zoals elk jaar voldoen we graag aan dat verzoek en hopen wij dat u allen een mooie Carnaval mag vieren, al genietend van mooi weer. Bidt u mee?

Carnaval en de Vastentijd (2)

Wanneer u dit weekbericht leest, is Carnaval dus echt begonnen. Op dinsdagavond wordt dit feest van drie dagen afgesloten en begint de Vastentijd met Aswoensdag.
De naam zegt het al: op deze woensdag gaan we naar de kerk om het askruisje te halen. De as komt van verbrande palmtakjes, die volgens de traditie op Palmzondag in de kerk worden uitgedeeld en die men achter het kruis in het eigen huis kan hangen. Als teken van berouw en vasten is het gebruik van as in de Bijbel algemeen bekend. De boeteling strooide zich as over het hoofd. Vaak ging hij daarbij gehuld in een zak, die als boetekleed werd gedragen. Vandaar de uitdrukking ’in zak en as zitten’. Het boetekleed trekken we in deze tijd niet meer zo snel aan, vandaar het askruisje op het voorhoofd.
We verwelkomen u graag in onze kapel voor de viering van Aswoensdag, de dag van vasten en onthouding. Een prachtig begin van de vastentijd. De Heilige Mis is om 7:45 uur.
Volgende week vertellen we u graag wat meer over het verdere verloop van de vastentijd.

We wensen u een gezegende Aswoensdag toe!

Met hartelijke groeten,
Zusters Birgittinessen

EnglishGermanItaly