Weekbericht week 8

Daar zijn we weer met ons weekbericht! Op deze manier houden we u graag op de hoogte van de activiteiten van en rond onze kloostergemeenschap. En houd voor meer info onze website, Facebookpagina én Twitter in de gaten!

Het tuinseizoen is weer begonnen!

Langzaam maar zeker krijgen we meer lenteachtige dagen en begint het tuinseizoen. Het nodige snoeiwerk is al gebeurd en ondertussen worden de voorbereidingen getroffen voor het vele onderhoud in de lente- en zomermaanden.
Dit alles zou niet mogelijk zijn zonder de hulp van vrijwilligers en één iemand in het bijzonder. Middels een interview willen we haar graag aan u voorstellen. En geloof het of niet, de dag vóór het publiceren van dit weekbericht, was mevrouw Annie Baetsen ‘gewoon’ in de tuin te vinden.

Zou u zichzelf willen voorstellen?
Ik ben Annie Baetsen. Ik ben in Weert geboren en heb verschillende jaren in Stramproy gewoond. In 2006 ben ik weer teruggekeerd naar Weert.

Hoe bent u ‘in onze tuin terechtgekomen’?
Toen ik eenmaal terug was in Weert, ben ik begonnen met vrijwilligerswerk. Ik heb onder andere gewerkt in de tuin van het N.M.C. de IJzeren Man. In het plaatselijke weekblad zag ik een advertentie voor hulp in uw tuin en zo kwam ik hier terecht.

De tuin van de zusters is behoorlijk groot, heeft u al een plan van aanpak voor dit jaar?
In deze schitterende kloostertuin tuinier ik met groot plezier! Het is voor mij dit jaar het eerste volle seizoen dat ik de ontwikkeling en groei van de tuin mee maak. Tijdens het werken in de tuin krijg je een beeld van aanpak.

Kunt u daar nog hulp bij gebruiken?
Hier kan ik zeker nog hulp bij gebruiken. Vooral voor advies van het snoeiwerk van de bomen en de struiken.

Waarom is het zo belangrijk dat de zusters hulp in de tuin krijgen en hoe zou u dit willen realiseren?
Het is belangrijk dat ze hulp krijgen: de tuin is heel groot en de zusters stellen de tuin ook al open voor het publiek. Dus zal de tuin onderhouden moeten worden. Ik vind het heel fijn om op deze manier in de tuin te werken, maar voor één of twee personen is het veel te veel werk.

Wat kan de lezer van dit weekbericht doen om de zusters te ondersteunen of te helpen?
De tuin is een mooi plekje midden in de stad, wat op zich al geweldig is. Wanneer ze dit bericht lezen, hoop ik dat ze enthousiast zijn om op dit mooie plekje midden in de stad te komen helpen!

Mevrouw Annie Baetsen, hartelijk bedankt voor dit interview en hopelijk hebt u de lezer kunnen enthousiasmeren! Hebt u interesse om te helpen, dan kunt u dit bij ons melden via de bekende kanalen. Dank u wel!

…van de week

In de afgelopen week was het weer een komen en gaan van gasten. In het weekend was het gastenhuis volgeboekt en het hele komend jaar zal dat – met uitzondering van het carnavalsweekend – zo zijn. Ook doordeweeks zijn er veel zogenoemde ‘daggasten’. Zij komen voor een overnachting, soms twee en reizen dan weer door naar hun plaats van bestemming.

Ook waren er weer twee catechesebijeenkomsten op dinsdag en donderdag, georganiseerd door pastoor Wilson Varela uit Roermond. Deze bijeenkomsten worden wekelijks georganiseerd. Meer info vindt u via de agenda op onze website.

Tijdens de tweede week van februari, nu alweer even geleden, vond onze jaarlijkse retraite plaats. We waren tijdens die week beperkt bereikbaar. Na de retraite zijn we natuurlijk weer geestelijk gesterkt aan de slag gegaan! De retraite is een onmisbaar onderdeel van ons (geestelijk) leven als religieus.

Carnaval en de Vastentijd (1)

Carnaval staat weer voor de deur, maar wat betekent dit eigenlijk? Als kloostergemeenschap ontvangen wij elk jaar Prins Carnaval die traditiegetrouw aan het begin van de carnaval bij ons in de gastenkamer staat met een heerlijke worst.
Officieel begint carnaval op zondag en wordt tot en met dinsdag – vaak uitbundig – gevierd. Dit zijn de dagen voor Aswoensdag, de dag die de vastentijd inluidt. Het stamt af van een van oorsprong heidens feest en is vanaf 1091 door de rooms katholieke kerk erkend als het laatste feest voor de vastentijd: de drie dagen alvorens de tijd van bezinning, vasten en onthouden begint.
Op Aswoensdag wordt tijdens de Eucharistieviering het askruisje uitgedeeld, waar dan ook Prins Carnaval en de Raad van Elf bij aanwezig zullen zijn. Daarover in het volgende weekbericht natuurlijk meer!

We wensen u een mooie voorbereiding op carnaval toe!

Met hartelijke groeten,
Zusters Birgittinessen

EnglishGermanItaly