Weekbericht week 14

Deze week vertellen we u graag wat Zondag Laetare inhoudt en blikken we als altijd met u terug op de afgelopen week.

Dinsdag 2 april

Vandaag vierden we de Heilige Mis uit dankbaarheid voor en om Gods zegen over de vrijwilligers in de kloostertuin.
Vanaf het prille begin van het tuinseizoen zijn onze vaste vrijwilligers weer begonnen aan het vele werk dat onze tuin biedt. Met deze bijzondere intentie willen wij hen graag bedanken voor al het harde werk. Met hen hopen op en bidden we natuurlijk om meer helpende handen.
Mocht u geïnteresseerd zijn in het laten lezen van de Heilige Mis met uw eigen intenties, dan kunt u deze bij ons opgeven via deze website. Hier vindt u ook meteen de overige informatie hiervoor.

Woensdag 3 april

Op deze dag baden wij de Oecumenische Vespers in onze kapel. Dit was bij gelegenheid van de voorbereiding op Pasen. We zijn dankbaar voor de belangstelling van de andere christelijke gezindten en hopen dat dit initiatief verder mag groeien en we zo mogen bijdragen aan de eenheid van de christenen.

Vrijdag 5 april

Zoals altijd op de eerste vrijdag van de maand staat deze dag in het teken van het Heilig Hart van Jezus. Deze dag van vasten is juist nu in de Veertigdagentijd heel bijzonder. Zoals de regels van onze constitutie het voorschrijven, hebben we 7 boetepsalmen gebeden en Stille Aanbidding gehouden tot aan het middaggebed.

…van de week

We hadden u nog beloofd iets te vertellen over Zondag Laetare.
Dit is de vierde zondag van de Veertigdagentijd, een tijd van vasten en onthouding. Laetare – ‘verheug u’ – staat voor het eerste woord van de introïtus, het intredegebed van de Heilige Mis: “Laetare Jerusalem: et conventum facite omnes qui diligitis eam: gaudete cum laetitia, qui in tristitia fuistis: ut exsultetis, et satiemini ab uberibus consolationis vestrae”, vertaald: ‘Verheugt u, samen met Jeruzalem, en juicht over haar, gij allen die haar liefhebt. Jubelt met haar van blijdschap, gij allen die over haar treurt.’ (Jesaja 66,10, Willibrordvertaling 1975).
Deze zondag heeft – juist in de Vastentijd – een feestelijk karakter. We vieren dat de Veertigdagentijd halverwege is en Pasen in aantocht is.
Onze Paus wijdt op deze dag de “Gouden Roos”. Deze wordt aangeboden aan personen, colleges, steden of landen en symboliseert de deugden die deze moet bezitten. In 2017 plaatste Paus Franciscus de roos aan de voeten van het beeld van Fatima, als teken van bijzondere toewijding aan de Moeder Gods.
Op Zondag Laetare dragen de priesters in de streken waar dit gebruikelijk is, een roze kazuifel. Dit is een menging van de paarse liturgische kleur van de Veertigdagentijd en de witte liturgische kleur van Pasen.

 

Nog een gezegende voortzetting van de Vastentijd en houdt u vooral onze website, Facebook en Twitter in de gaten. We hopen snel de aanvangstijden van de Heilige Missen van het Triduum en Pasen online te kunnen zetten.

Met hartelijke groeten,
Zusters Birgittinessen

EnglishGermanItaly