Maandoverzicht januari 2019

Een nieuw jaar is begonnen en met het nieuwe jaar weer vele activiteiten. We mogen terugkijken op heel mooie feesten, aangelegenheden, gasten, maar we mogen ook vooruitkijken.
Om u op de hoogte te blijven houden van wat er in en om ons klooster gebeurt, komen we in 2019 elke maand met een overzicht van de laatste nieuwtjes én van de nieuwe activiteiten. Voor deze keer beperken we ons tot een tipje van de sluier van 6 januari en vertellen we u graag iets meer over Driekoningen.

Epifanie – 6 januari

Vandaag was het dubbel feest. Zuster Birgitta vierde het 60-jarig jubileum van haar professie! Hiervoor kwamen er vele mensen naar de Plechtige Hoogmis om 10:00 uur in onze kapel, waaronder natuurlijk haar familie en goede vrienden. Monseigneur Everard de Jong, hulpbisschop van ons bisdom Roermond, en de nieuwe vicaris-generaal, deken Maessen, droegen samen de H. Mis op. Tijdens deze viering hernieuwde zuster Birgitta haar gelofte, wat een mooi moment was om mee te maken. Na afloop van het feest stond de jubilaris alle mensen te woord en nam ze de felicitaties – als altijd – lachend in ontvangst. We zijn dankbaar voor de inzet van iedereen die deze dag mogelijk heeft gemaakt en hopen dat zuster Birgitta mag blijven groeien in haar roeping en ons daarin tot voorbeeld mag zijn.

Drie Koningen…

We kunnen het niet over de Kerststal hebben, zonder de wijzen te benoemen: de drie koningen. In een eerder weekbericht hadden we het erover dat de drie koningen in menig huiskamer al hele reizen hadden ondernomen om uiteindelijk bij de stal te eindigen. Op 6 januari (of de dichtstbijzijnde zondag) vieren we dan ook Driekoningen – visitatie van de Heer – Epifanie: oftewel, dat de wijzen arriveren bij de stal. Over deze personen is nog het een of ander te vertellen.

Misschien is het u opgevallen, maar al in bovenstaande tekst spreken wij over óf de drie koningen óf over de wijzen. In de Bijbel zelf staat dat de wijzen het Kind komen bezoeken. Er wordt niet gesproken over een aantal. In de loop van de eeuwen is dit veranderd naar drie wijzen. Waarschijnlijk was dit omdat ze met drie geschenken kwamen: goud, wierook en mirre.

Links ziet u de drie wijzen of koningen.

In de latere eeuwen werd er steeds meer gesproken over koningen (dit symboliseert dat alle wereldse koninkrijken onder Gods hemelse Rijk vallen) en nog later kregen ze een naam. De jonge Balthasar uit Azië, de oude grijze Melchior uit Europa en de donkere Caspar uit Afrika. Hun leeftijden (respectievelijk 20, 60 en 40) zouden staan voor de levenstijdperken die de volwassenheid symboliseren.

Met Driekoningen zetten veel mensen hun kerstbomen buiten en eindigt de Kersttijd. De versieringen worden weer opgeborgen en in de Kerk gaan we weer over op de ‘gewone’ tijd door het jaar. Daarover in het volgende maandoverzicht meer, evenals een mooi overzicht van onze (gedane) activiteiten.

Wilt u graag weten wat er op de agenda staat, kijkt u dan vooral rond op deze website. Hier vindt u ook meteen meer informatie over ons gastenhuis.

Wij wensen u nog een gezegend Nieuwjaar en graag tot ziens!

Een heel mooie maand toegewenst,
met hartelijke groeten,
Zusters Birgittinessen

EnglishGermanItaly